ВАЖНО ИНФО

ВАЖНО! Изпит за "оранжев" колан на 20 май 2019. Прочетете подробности >>


Информация за тренировките в клуб "Бей Син", Бургас,
актуална към сезон есен 2018 г - пролет 2019 г.

Тренировките по УШУ (Тайчи, Таолу, Санда) се провеждат в:

☯ Зала Лукойл, ж.к. Лазур (вторник, четвъртък, неделя)
☯ СУ "Константин Петканов", ж.к. Меден рудник (понеделник, сряда, петък)
☯ СУ "Петко Росен", ж.к. Меден рудник (вторник, четвъртък, неделя)
☯ Физкултурен салон на ППМГ "Акад. Никола Обрешков", център (понеделник, сряда, четвъртък)
Тренировките в М.рудник се водят от световния шампион по Ушу (Taolu, Taichi) Мохсен Ахмади.

За подробна информация посетете страница ТРЕНИРОВКИ.

История на клуба

Стефан Колев
Историята на спортен клуб Бей Син разказва Стефан Колев, Бургас, председател и главен инструктор на УШУ школата Бей Син - Бургас, председател на Българската Федерация по УШУ:

Идеята за създаване на спортен клуб “Бей Син”, гр. Бургас е на майстора по китайски бойни изкуства г-н Красимир Димитров – Китаеца.

През месец май, 1994 г., в паузата на един семинар по тайдзи цюан стил чън, в спортна зала “Черно море” в гр. Варна, споделих с Китаеца идеята да направим група по Тайчи (Тайдзи цюан) в Бургаския Свободен Университет. Явно му допадна. И докато разказвах за трудностите, които срещахме при реализирането на този проект и евентуалното бъдещо развитие, той неочаквано ми предложи да основа клуб. Отказах веднага без колебание. В следващите няколко месеца се разбра, че в БСУ такава група няма да има, но същевременно осъзнах, че много хора се интересуват от създаването на клуб, в който да се преподават китайски бойни изкуства, и не само това...

И така, в студената утрин на 05.11.1994 г. в 5.20 часа, в “Актовата зала” на Строителния техникум в Бургас, бе проведено първото занимание по тайдзи цюан. Присъстаха четирима, които смятам за основатели на клуба – Станка Костадинова, Слави Атанасов, Никола Николов и моя милост. Малко по-късно се присъединяват сегашните наставници Марин Калоянов, Ваня Стоянова – дългогодишен секретар и член на УС на клуба, Георги Тодоров – член на УС и главен инструктор и Иво Иванов, а след време и Даниела Тенева, Йовка Янакиева, Димитър Тодоров и много други.

По същото време е дадено и името на клуба – Бей Син Гуан, което озночава школата Северна звезда. Кръстник отново е Красимир Димитров. През годините популярно става китайското име, а за българското значение знаят малцина.

Само за 5-6 месеца, малката група от хора се превръща в сериозен и проспериращ клуб, в който се провеждат занимания по Тайдзи цюан стилове Ян и Чън, Спортно ушу и Вин чун. Започва провеждането на редица семинари с Красимир Димитров, Ван Циенцюн, Валери Иванов, Божидар Станчев, Симеон Делчеф и др. В края на 1995 г., клуба вече беше добре структуриран, с ясна политика и стратегия за развитие. Най-важното което постигнахме обаче в тези безгрижни години е обичта и приятелството, които спечелихме.

1994
Началото на нова ера в българското ушу - на 05.11.1994 г. в актовата зала на Строителния техникум, 5.20 часа.

1995
До края на тази година в клуба са се записали 15 души.

1996
На 01.06. клубът организира първата демонстрация на бургаските бойни изкуства, в спортна зала Младост.
Проведен е семинар по Тайдзи цюан Ян стил.
Трениращи към края на годината - 46.

1997
Клубът е домакин на Шестото Републиканско първенство по ушу.

1998
В Бургас се провежда първият Лей Тай турнир с под шефството на Община Бургас.

1999
Организиран е Втория Лей Тай турнир.

2003
През месец март, Стефан Колев и Димитър Тодоров, участват на Открития турнир в Стокхолм, Швеция, организиран от Асоциацията на Северните и Балтийските страни и донасят първия медал от международно състезание, като представянето им е впечатляващо - трето, четвърто, пето и осмо място.
През месец ноември Димитър Тодоров участва в Откритото Първенство на Русия и печели за България един сребърен и един бронзов медал.

2004
През месец май 11 състезателя от клуба взимат участие, като част от националния отбор, в 12-ти Световен шампионат по Кунг фу/Ушу в Италия, организиран от Световната асоциация по кунг фу в град Перуджа. Състезателите ни печелят 8 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала.

2005
След официална покана клубът, като част от националния отбор, отново взима участие в състезанието за световната купа. Този път участват 14 атлети и завоюват 15 златни, 7 сребърни и 8 бронзови медала.

2006
За трета поредна година СК "Бей Син" участва в Шампионата за Световната купа Перуджа - Италия, където завоюва 7 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала, от тринадесет участващи от клуба състезатели.
На 12.11.2006г. в гр. Лигано - Италия на европейско първенство Димитър Тодоров завоюва 6-то, 12-то, 15-то и 17-то места в дисциплините дзю дзие биен (девет секционен камшик), нан дао, нан гун и нан цюан. В състезанието взеха участие 28 отбора от общо 29 страни - членки с активен статус. За първи път на този форум присъства българския национален отбор.

2007
На Шампионата за Световната купа Перуджа - Италия,от общо 46 медала за България, Бургаския клуб печели: 3 златни, 1 сребърен и 4 бронзови.
През същата година 4-7 октомври на Европейското първенство във Варшава / Полша бургаските спортисти представят достойно страната ни със завидни резултати. Николай Геренски е безспорен фаворит с бронзов медал за своята категория.

2008
Традиционно на Шампионата за Световната купа Перуджа - Италия за СК "Бей Син" Бургас са отредени: 4 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала.
15-20 октомври на Европейското първенство представянето ни също е много добро при изключително силна конкуренция от страна на Русия и Украйна.

2009
Шампионата за Световната купа Перуджа - Италия клуба ни печели: 4 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала. Носители сме и на купата за най-малък участник в шампионата пет годишния Крум Иванов.

2010
В гр. Перуджа / Италия, за поредна година се проведе Шампионата за Световната купа по ушу.  Общия резултат за бургаските състезатели е: 7 медала - 5 сребърни и 2 бронзови. На 13-то Европейско първенство по УШУ в гр. Анталия, Турция. Спортен Клуб "Бей Син" Бургас завоюва общо 6 медала.

2011
Републиканско първенство ІІ-ри кръг, което се проведе в гр. Пловдив - СК "Бей Син" се представи достойно с общо 18 медала от които 6 златни, 5 сребърни и 7 бронзови.

2013
На Републиканското Първенство ІІ кръг, което се проведе в гр. Бургас, зала "Никола Станчев" в к-с "Меден Рудник", бургаските състезатели се представиха блестящо и завоюваха общо 2 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала.

2014
През март 2014 няколко състезатели от клуб Бей Син участваха в Световното Първенство по Ушу в Анталия, Турция. На 4 април 2014 в Бургас се проведе Републиканско Първенство по Ушу, а през май месец състезатели от Бей Син участваха в Европейския шампионат в Румъния. На Европейското Първенство в Букурещ, Румъния, проведено от 4 до 11 май 2014, състезателите от Бей Син завоюваха общо 6 медала, от които 2 златни.
Бургас се пребори за домакинството на Европейското първенство по УШУ през май 2016 година.
От 16 до 28 август 2014 в Китай, гр. Нанджин, се проведе Младежка олимпиада, на която бяха допуснати и четири неолимпийски спорта, между които и УШУ. Камелия Колева от клуб Бейсин беше единствената представителка на този спорт от България и завоюва престижното 7-мо място в генералното класиране.

2015
Членове на клуб Бей Син, както и лично председателя на  клуба Стефан Колев, взеха участие в Третото Европейско Първенство по УШУ, което се проведе в Стара Загора от 16 до 22 май 2015 г. Участвахме и на Балканското първенство по Ушу в Бургас.

2016
Членове на клуб Бей Син участваха в 6-тото Световното първенство по Ушу за деца и младежи, което се проведе в Бургас от 25.09 до 03.10.2016 г. Джет Лий написа в личния си блог, че в Бургас по време на световното първенство се събира младия елит на Ушу. Нашите възпитаници Деница Колева и София Железнова влязоха в първата десетка на най-добрите в света, като заеха 8-ми места. Участвахме и в 16-тото Европейско първенство в Москва от 14 до 20 май 2016, като от там наши спортисти се върнаха със златни медали.

2017
Наши състезатели участваха на всички републикански първенства в Стара Загора и Русе.

2018
Нашите състезатели София Железнова и Златомир Златев участваха на Европейското първенство по Ушу в Москва и стигнаха до 5-то място в оспорвана конкуренция със състезатели от 16 европейски страни.