ТРЕНИРОВКИ ПО ТАЙ ЧИ И УШУ ЗА СЕЗОН ЕСЕН 2022 - ПРОЛЕТ 2023

Тренировките по ТАЙ ЧИ се провеждат в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас в понеделник, сряда и четвъртък от 7:30 до 8:30 часа.

Тренировките по УШУ се провеждат в у-ще "Петко Росен", ж.к. Меден рудник, в понеделник и сряда от 17:30 до 18:30 часа.


Нощувки в Бургас

Стилове

УШУ възниква преди 3 000 – 5 000 години. Значението на думата УШУ идва от У – воина, военен и ШУ – умение, техника, метод, изкуство или УШУ означава военно умение или бойно изкуство.

Дълго време тази дума остава непопулярна, тъй като с навлизането на УШУ в Америка и Европа се е употребявал неправилно израза кунг-фу /кун-фу, гун-фу/. УШУ обединява всички стилове на китайските бойни изкуства – южни, северни, вътрешни, външни и т.н.- като се набляга на различни аспекти при практикуването им. Например – бойни техники, здравословни упражнения за лекуване на болести или засилване на имунната система, тренировки за подобряване на психическата устойчивост и други.

Дълго време УШУ е крито от властите в рамките на китайската държава, но съвременната действителност е наложила развитието и популярезирането му в целия свят. Днес с китайски бойни изкуства се занимават над 200 милиона жители на планетата и УШУ се бори за приемане в олимпийското семейство. През 1990 година, с българско участие е основана СВЕТОВНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО УШУ.

В бойното изкуство УШУ има външни и вътрешни стилове. Най-практикуваният в света вътрешен стил се нарича Тай-чи-чуан или по-кратко - Тайчи. Думата може да се преведе като "юмрукът на връхната точка" "ударът на крайния предел". Тайчи е изкуство, подходящо за всички възрасти, може да се практикува както от деца под 10 години, така и от хора над 70 годишна възраст. Признати са изключителните ползи от практикуването на Тайчи за превенция на редица заболявания и за забавяне на стареенето.

Познати общо са около 600 различни стила. Още от древността се правят опити да се проведат състезания по УШУ, но поради голямото разнообразие това е било доста трудно и са се провеждали предимно двубои, в които са се доказвали различни стилове и школи. С развитието на спорта и на олимпизма през 20 век, се започва търсене на начини за провеждането на турнири, разделящи отделните стилове с цел включването на УШУ към световния спорт. През 60-те години на миналия век, по инициатива на китайското правителство се изработва примерна състезателна програма, която през годините се усъвършенства докато се стигне до днешния и вариант. Различните стилове на УШУ са обединени в групи : вътрешни и външни стилове от една страна и северни и южни стилове – от друга. Оформени са десет спортни дисциплини с цел УШУ да влезе в олимпийското семейство.

Това са :
1. Чан цюан / дълъг юмрук / - северен външен стил;
2. Дао шу / сабя / - северен външен стил;
3. Гун шу /тояга / - северен външен стил;
4. Дзян шу / меч / - северен външен стил;
5. Цян шу /копие / - северен външен стил;
6. Нан цюан / южен юмрук / - южен външен стил;
7. Нан дао / южна сабя / - южен външен стил;
8. Нан гун / южна тояга / - южен външен стил;
9. Тайдзи цюан – вътрешен стил;
10. Тайдзи дзен / тайдзи меч / - вътрешен стил.

Освен това са запазени и старите състезания в традиционните стилове , както и сан да /двубои/.

От 1990 година се провеждат официални световни и континентални първенства, по утвърдената вече програма.