ТРЕНИРОВКИ ПО ТАЙ ЧИ И УШУ ЗА СЕЗОН ЕСЕН 2022 - ПРОЛЕТ 2023

Тренировките по ТАЙ ЧИ се провеждат в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас в понеделник, сряда и четвъртък от 7:30 до 8:30 часа.

Тренировките по УШУ се провеждат в у-ще "Петко Росен", ж.к. Меден рудник, в понеделник и сряда от 17:30 до 18:30 часа.


Нощувки в Бургас

Нови ръководители в българското УШУ

От ляво на дясно: Петър Драгоев, Георги Деничин, Стефан Колев и Димитър Тодоров
На 29.06.2014г. в град София се проведе редовно общо събрание на Българска федерация по ушу. Една от точките в дневния ред беше избор на президент и управителен съвет.

Ръководителят и главен инструктор на СК „Черен Дракон“ – София, Петър Драгоев беше избран за член на Управителният съвет на Федерацията. След като през 2013 оглави комисията по Традиционно Ушу, сега софиянецът получава още по-голям вот на доверие от клубовете развиващи ушу в България.

Останалите двама души в Управителния съвет са Стефан Колев – председател, който до сега заемаше поста заместник председател и Димитър Тодоров – главен секретар за втори мандат.

Досегашният председател Георги Деничин беше избран за президент на Българска федерация по ушу.

Ето и малко повече информация за хората, които в следващите 3 години поемат нелеката задача да развиват българското ушу!

Георги ДЕНИЧИН – Президент на БФУ

Роден през 1945 година, занимава се с бойни изкуства от 06.03.1964 до сега, без прекъсване. Първите години - джудо, от 1968 година - добавя и Те Кьон (тогава известно у нас като "Схай джус"). През тези години - национален състезател по джудо. От 1979 година - Тай Джи Чуан в Ню Йорк - при Франклин Куонг - 1 година и при Уилиам Чен - три години и половина до  края на 1983 година. Преподаване на Тайджи от 1984 година, до сега. От 1991 до 1992 година -  Пекин (КНР) - изучаване на тайджи при Ли Бин Цъ и Шъ Мин. От декември 1997 до март 1998 година- Тайван с целодневни тренировки по Тайджи - т. нар. "Стар Ян стил" с грандмайстор Дън Ши Хай, личен учител - Ян Тин Уей. През 1999 година - участие на голямото международно състезание в Тайпе в рамките на този стил с класиране на второ място на сабя. На всеки две години води свои ученици в Тайван за продължаване на обучението, като те на три пъти се класират на призови места, както в отборното, така и в индивидуалното международно състезание.

Член на БФУ от 2000 година. Заемани длъжности: заместник председател на Управителния съвет, председател на Управителния съвет, президент. От май 2014 година - президент на Балканската регионална федерация по ушу. Първи носител на ордена на Европейската федерация по ушу за заслуги за развитието на този спорт.

Стефан КОЛЕВ – Председател на Управителния съвет на БФУ

Стефан Кънев Колев е роден през 1969 година. Започва да работи още на 8 годишна възраст, за да може да подпомага семейния бюджет. В училище е недисциплиниран и непокорен. Тогава именно в живота му се появява страстта към бойните изкуства. През 1983 година започва занимания по ушу, под погледа на майстор Хунг – китаец, работещ в Бургас по същото време. В продължение на една година се опитва да вникне в тайните на бойното изкуство, без никакъв успех. На 16.01.1992 г. започва тренировки по тайчи чуан в клуб „Бай ху” - Бургас под ръководството на Пламен Пръхчев. През декември 1993 година печели златен медал на републиканското първенство във Варна. На 05.11.1994 г. основава собствен клуб по бойни изкуства „Бей Син”. През 2001 година напуска старата федерация и основава Българска федерация по спортно ушу, поради несъгласие с тогавашната политика. Има четири висши образования и три магистратури – „Електроника” и „Финанси” в Бургаския свободен университет и „Спортна педагогика” във Великотърновския университет. Понастоящем е учител по тайчи, ръководи ушу център „Бей Син” и е председател на УС на Българска федерация по ушу. Управител е на няколко търговски дружества, между които строителна фирма "БУРГОС СТРОЙ" ЕООД, „СЪНИ БГ” ЕООД, „СЛЪНЧОГЛЕДИ БГ” ООД, „МЕТАЛ ПРОФИЛИ МОНТАЖ” ЕООД и др.  Междувременно завършва квалификационен курс към Национална Спортна Академия със специалности Муай тай и ушу. Написал е множество статии и материали за ушу. Бронзов медалист от Стокхолм 2003 година на Игрите на северните и балтийски страни и световен шампион за 2004 година в Шампионата за Световната купа, гр. Перуджа, Италия. От 2007 година е международен съдия в категория таолу. От 2008 година е член на Конгреса на Световната организация по ушу и на Европейската ушу федерация.
Женен с две деца, като Камелия (голямата му дъщеря) върви по стъпките на баща си, с множество медали и титли от национални, европейски и Световни първенства. Малката – Деница, също влезе да тренира в залата още от 3 годишна и вече е републикански шампион по ушу, шеста на световно и пета на европейско първенство.

Димитър ТОДОРОВ – Генерален секретар на БФУ

Димитър Николов Тодоров, роден 1985 г. в гр. Бургас. С Ушу се занимава от 1997 г. Носител е на световна купа в дисциплина „нандао”. От 2014 година е съдия ранг "А" към Международната федерация по ушу, член е на Управителния съвет на Българска федерация по ушу от 2011 г.

Петър ДРАГОЕВ – член на Управителния съвет на БФУ

Основателят и главен инструктор на спортен клуб „Черен Дракон” Петър Драгоев е роден на 19.05.1983 г. в град София. Започва да практикува китайски бойни изкуства, по специално Тай Дзи Цюан (Тай Чи) през 1999 г. в школа „Зелен Дракон”, под ръководството на Красимир Димитров – Китаеца. През 2001 г., вече е инструктор в школата, а на следващата година става съосновател и главен инструктор в Център за бойни изкуства „Пътят”, гр. Пловдив. В периода 2002 – 2005г. преподава спортно ушу (Чанцюан, Даошу, Гуншу) на деца от 6 до 12 годишна възраст.

През 2003 г. става абсолютен шампион на България по Тай Чи, печелейки първите места и в трите дисциплини: форма, форма с късо оръжие и форма с дълго оръжие, на шампионата в град Стара Загора.

През 2004 г. печели световна купа поТай чи – къси оръжия – меч, на шампионата за Световната купа в град Перуджа, Италия. На следващата година защитава световната си титла, като към постиженията си добавя и бронзов медал в дисциплината форма без оръжие.

През 2005 г., Петър Драгоев основава спортен клуб „Черен Дракон”-София, като наследник на школата „Зелен Дракон”, основана през 1977 г. и ръководена от неговия наставник и учител Красимир Димитров – Китаеца.

ПреподаваТай Чи, стилове Чън и Ян.

През 2013 г. е избран за председател на Комисията по традиционно ушу към Българска федерация по ушу.

През май 2014 г. успешно полага изпит за 2-ри ДУАН към Европейската федерация по ушу, а месец по-късно защитава и 1-ва степен към Световната Ян стил Тайчичуан асоциация.